Samenwerking Barbierbeek Verbindt!
Datum
Thema
Gebied
Maarten Raman
0473 22 40 65
maarten.raman
@boerennatuur.be
Boerennatuur Vlaanderen (BNVL) en Werkers in Aanneming (WIA) voerden gezamenlijk de dienstverleningsopdracht uit voor het project WaterLand-Schap Barbierbeek Verbindt! In de Barbierbeekvalei, toegewezen door de Provincie Oost-Vlaanderen. De opdracht, liep van eind 2022 tot eind 2023 en- omvatte het onderzoeken van samenwerkingen met landbouwers voor agrarisch landschapsbeheer, het organiseren van het gemeenschappelijk gebruik van één of meerdere machines, en het opbouwen, bundelen en delen van kennis en gedachtengoed.
Het rapport benadrukt de specifieke uitdagingen van het beheer van bufferstroken, hiervoor aangepaste maaimachines en extra tijd van landbouwers nodig. Om dit te faciliteren, heeft de Provincie Oost-Vlaanderen een maai-laadwagen aangeschaft die kan worden gekoppeld aan verschillende tractors en ingezet kan worden voor de beheerwerken. Werkers In Aannemingen faciliteerde de testfase en werkte een gebruiksregelment uit (zie bijlage 1).
In dit rapport geeft Boerennatuur Vlaanderen concreet advies en beleidsvoorstellen om samenwerking tussen landbouwers voor beheerwerken te stimuleren. In lijn met het streven naar ecologische winst en het respecteren van de belangen van landbouwers, doet Boerennatuur Vlaanderen een voorstel om een agrobeheergroep op te richten met een groepsaanvraag voor de overeenkomsten. Deze groepsaanvraag vermindert de administratieve last en kan als hefboom dienen om het beheer collectief aan te gaan en uit te voeren. Dit innovatieve voorstel beoogt niet alleen efficiënter landschapsbeheer in de Barbierbeekvalei maar kan ook als model dienen voor soortgelijke gebieden en duurzame samenwerking tussen landbouw en natuur bevorderen.
Deze opdracht kadert binnen het Water-Land-Schap Barbierbeek Verbindt! Een landinrichtingsproject dat zich richt op het behoud en de versterking van de Barbierbeekvalei, waarin verschillende functies zoals waterbeheer, landbouw, en natuurverbinding essentieel zijn. Landbouwers worden gestimuleerd om bufferzones langs de Barbierbeek aan te leggen, en een passende vergoeding wordt geboden voor aangepast beheer. Dit draagt bij aan verbeteren van de waterkwaliteit en verhogen van de lokale biodiversiteit.