Datum

Thema

Water

Gebied

Antwerpen
Contactpersoon

Fleur van Lieshout
0477 33 44 62
fleur.van.lieshout
@boerennatuur.be

Sinds 2010 zijn er in de Kempen en Noorderkempen gebiedsgericht stuwtjes geplaatst in perceelsgrachten bij landbouwers. Dat was te danken aan de samenwerking van enkele gemeenten, de Dienst Integraal Waterbeleid en Boerennatuur Vlaanderen (toenmalig Agrobeheercentrum Eco²) met een 30-tal landbouwers. Ze gingen de grond in Wuustwezel, Brecht, Essen, Kalmthout, Lille, Oud-Turnhout en Kasterlee. Daar zijn rond dit agrarisch peilbeheer de eerste agrobeheergroepen in Vlaanderen opgericht! 

Meten is weten, daarom werden bij enkele stuwen peilbuizen geplaatst en zijn deze opgevolgd door Dienst Integraal Waterbeleid. Benieuwd naar de resultaten en conclusies? Bekijk dan zeker de webinar of download de presentatie. 

Wist je dat: 

  • Actief peilbeheer (= stuwen) een duidelijk buffereffect vertoont? In een kleine perceelsgracht kan het peil stijgen tot 50 cm, in grotere grachten zelfs meer dan dat. 
  • Een knijpstuw ook een buffereffect geeft, maar kleiner door de vertraagde afvoer? Dit wordt aangeraden bij continu watervoerende grachten. 
  • Kruidgroei een verstorend effect heeft op de werking van de stuw? Kruidgroei zorgt voor een verhoogde waterpeil en vermindert de mogelijkheid om te stuwen stroomopwaarts. 
  • Stuwen met inzicht niet voor wateroverlast op het perceel zorgt? Durf dus de stuw gesloten te houden in de winter en tijdens het groeiseizoen. 

Met steun van

Met steun van ELFPO