Thema

Landschap, Biodiversiteit, Bodem, Water

Gebied

Antwerpen

Status

Actief
01/06/2024 - 30/11/2026

Projectomgeving

LEADER MarkAante Kempen+
Contactpersoon

Fleur van Lieshout
0477 33 44 62
fleur.van.lieshout
@boerennatuur.be

Doelstellingen

De landbouwers van Hal (Minderhout, Hoogstraten) bewezen al meermaals dat innovatie en landbouw hand in hand gaan. Met het project HALnat zetten ze zich samen in voor een gebiedsgerichte aanpak naar een klimaatrobuuste landbouw. Het projectgebied, doorsneden door het Merkske en zijn (zij)waterlopen, kampt met uiteenlopende uitdagingen. Met een breed partnerschap werken we aan verschillende maatregelen die de waterhuishouding, bodem, biodiversiteit en het landschap ten goede komen. Door begeleiding op maat zorgen we er bovendien voor dat de maatregelen inpasbaar zijn in de bestaande bedrijfsvoering.

Een uitgebreide menu aan maatregelen werd opgesteld waar landbouwers op vrijwillige basis mee aan de slag kunnen gaan. Daarnaast wordt er ingezet op het verkennen van een collectief beheer van deze maatregelen en het landschap. Samen met de landbouwers en gebiedsexperten wordt ook verder nagedacht over een toekomstvisie voor het gebied.

Lees meer

Voor het verbeteren van de waterkwaliteit wordt ingezet op de aanleg en het beheer van landschapslinten in de vorm van bufferstroken langs waterlopen en bosranden. Daarnaast wordt de meerwaarde van een bioreactor met houtsnippers verkend. Het bufferen en laten infiltreren van water gebeurt enerzijds door het plaatsen van stuwen in perceelsgrachten en anderzijds door het omvormen van klassieke drainage naar een peilgestuurd systeem.

Een verhoging van het organisch koolstofgehalte in de bodem zorgt voor meer veerkracht en een betere waterhuishouding in de bodem, dat kan door het inwerken van houtsnippers of compost. De Hooibeekhoeve werkt aan een vruchtwisselingstool voor melkveehouders die advies op maat geeft over teeltrotaties. Deze kunnen op hun beurt bijdragen aan een goede bodemkwaliteit. Ook alternatieve teelten zoals kruidenrijk grasland zijn meer droogtetolerant en zorgen voor een gunstiger gehalte aan organische stof in de bodem.

Elk van deze maatregelen draagt op hun eigen manier een steentje bij aan de biodiversiteit en het landschap. Bovendien willen we deze nog een extra boost geven door het aanleggen van functionele bloemenranden die natuurlijke plaagbestrijders aantrekken. We zetten ook in op het biodivers inrichten van verloren hoekjes en bekijken een collectieve aankoop van nestkasten, insecten- en bijenhotels en huiszwaluwtillen.

Er worden proefprojecten opgericht die zich richten op een collectief landschapsbeheer, bijvoorbeeld voor het beheer van houtkanten, bufferstroken en bloemenranden. Om deze initiatieven te versterken, wordt een lerend netwerk opgezet waarin landbouwers hun kennis en ervaringen delen. Zo kan er regelmatig teruggekoppeld worden over de maatregelen en kent ook het beheer ervan een duurzaam karakter. Tegelijkertijd start een traject waarin lokale landbouwers actief meedenken over de krachtlijnen en ontwikkeling van een ‘landbouwbeheerplan’. Samen met de kennis van gebiedsexperts kan zo’n landbouwbeheerplan een gerichte, duurzame toekomstvisie voor het gehucht Hal betekenen.

Projectpartners

Met steun van