Derde editie van Gouden Grutto-award uitgereikt aan weidevogelboer Adriaan De Nil

Datum

Thema

Biodiversiteit

Gebied

Oost-Vlaanderen
Contactpersoon

Brecht Herteleer
+32 16 28 60 10
brecht.herteleer
@boerennatuur.be

In de Scheldevallei tussen Dendermonde en Wetteren broeden nog typische weidevogels als kievit en grutto. Bekende stekken zijn de Sint-Onolfspolder (Dendermonde), het Scheldebroek (Zele en Berlare), het Aubroek (Berlare) en de Kalkense Meersen (Wetteren, Laarne, Wichelen en Berlare). De nesten van deze vogels vind je vaak op landbouwpercelen. Helaas gaat vaak een deel van de legsels en de jongen per ongeluk verloren tijdens het ploegen, maaien of oogsten. Dit voorjaar werkten niet minder dan 28 landbouwers mee aan de bescherming van deze bijzondere vogels, samen met lokale vrijwilligers en jagers. Landbouwer Adriaan De Nil uit Berlare sleepte voor z’n inspanningen de Gouden Grutto-award in de wacht.

Brecht Herteleer (Boerennatuur Vlaanderen), Robbert Schepers, Jan Maertens en Tobi De Man (Regionaal Landschap Schelde-Durme)

Landbouwer Adriaan De Nil uit Berlare wint de derde Gouden Grutto-award. © RLSD

Bijzondere vogels

Er zijn zo’n 25-tal broedkoppeltjes grutto’s in de regio, een vrij zeldzame weidevogelsoort in onze regio. De kievit is wat meer verspreid. Nesten van weidevogels zoals de kievit en grutto vind je vaak op landbouwpercelen. De vogels maken hun nest op de grond. Hierdoor zijn ze zeer kwetsbaar. Door landbouwwerkzaamheden zoals ploegen, maaien of oogsten, droogte, roofdieren en verkeer hebben weidevogels het alsmaar moeilijker om voldoende jongen groot te brengen, met als gevolg een vergrijzende weidevogelpopulatie.

Lokalisatie van nesten via drone met warmtebeeldcamera

Om het tij te keren is er reeds enkele jaren een nauwe samenwerking tussen landbouwers, jagers, vrijwilligers en tal van andere organisaties zoals Regionaal Landschap Schelde-Durme, Boerennatuur Vlaanderen, vzw Durme, Natuurpunt, Polder tussen Schelde en Durme, gemeente Zele, HOGENT en de Vlaamse Landmaatschappij. Met steun van gemeente Berlare, Provincie Oost-Vlaanderen en Vlaanderen zetten ze zich in om kievit- en gruttonesten te beschermen en het biotoop te verbeteren.

Dit voorjaar gingen we opnieuw met verschillende vrijwilligers op pad om kievitsnesten op akkers op te sporen. Daarnaast zochten we naar kievit- en gruttonesten in graslanden met de hulp van een drone met warmtebeeldcamera. Gelokaliseerde nesten markeren we zodat ze zichtbaar zijn voor de landbouwers. (Robbert Schepers, Regionaal Landschap Schelde-Durme)

Dankzij de markeringen kunnen landbouwers de nesten tijdens landbouwbewerkingen verplaatsen of rond de nesten werken. In sommige gevallen worden de landbouwbewerkingen uitgesteld. Vanuit de landbouwsector vinden we het belangrijk om ons steentje bij te dragen en mee in te zetten op de bescherming van de nesten van deze typische boerenlandvogels. (Brecht Herteleer, Boerennatuur Vlaanderen)

Kievitsnest © Boerennatuur Vlaanderen

Ik maakte mijn eindwerk over de waarde van kruidenrijk grasland met focus op de barrières en motivatoren voor landbouwers. Kruidenrijk grasland is namelijk goed voor de biodiversiteit en dus ook voor weidevogels. Daarnaast is kruidenrijk hooi bruikbaar voor landbouwers, maar het vergt toch wat verder onderzoek en kennisdeling om het goed in de landbouwbedrijfsvoering in te passen. (Tobi De Man, stagiair bij Regionaal Landschap Schelde-Durme)

Uitreiking Gouden Grutto

Dit jaar werd voor de derde keer de Gouden grutto-award uitgereikt als erkenning voor de inspanningen van de landbouwers. Landbouwer Adriaan De Nil uit Berlare sleepte de Gouden Grutto in de wacht voor het gepassioneerd beschermen van verschillende weidevogelnesten, waaronder 4 van de grutto.

Ik zet mij al verschillende jaren met plezier in voor de weidevogels. Om de gruttonesten te sparen stel ik de maaidatum uit zodat ze veilig kunnen uitbroeden. Daarnaast gebruik ik een wildredder en maai ik van binnen naar buiten waar het kan om te vermijden dat er wild doodgereden wordt. (Landbouwer Adriaan De Nil)

Grutto © Rudi Van Onderbergen

Hoofdingsfoto © SandraVanHespen