Boekentip! Minder werk en meer opbrengst

Datum

Thema

Landschap, Biodiversiteit, Bodem, Water

Gebied

Antwerpen, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant, West-Vlaanderen
Contactpersoon

Korneel Verslyppe
0470 36 31 01
korneel.verslyppe
@boerennatuur.be

Bij Boerennatuur Vlaanderen komen we tijdens ons werk regelmatig in contact met landbouwers, en uit die gesprekken steken we altijd wel wat nieuws op. Het afgelopen jaar viel het ons op dat meerdere landbouwers ons enthousiast het boek Rijke Grond van Gabe Brown aanraadden. Geprikkeld door hun enthousiasme, besloten we tijdens de zomer zelf het boek eens te lezen. En het stelde niet teleur! Het is een toegankelijk en vlot geschreven boek, boordevol inspiratie voor iedereen die werkt aan een gezonde bodem. Absoluut een aanrader!

Korneel Verslyppe & Ine Deroo, Boerennatuur Vlaanderen

Van crisis naar innovatie

Gabe Brown, de auteur van dit boek, is een Amerikaanse landbouwer uit de staat North-Dakota en wordt gezien als een van de pioniers op het gebied van regeneratieve landbouw. In zijn boek beschrijft hij zijn ervaringen van hoe hij zijn landbouwbedrijf, na vier opeenvolgende mislukte oogsten door extreme weersomstandigheden, omvormde naar een regeneratief systeem met focus op een gezonde bodem. Met vallen en opstaan experimenteerde hij met technieken zoals niet-kerende grondbewerking, groenbedekkers en gewasrotatie en ontdekte hij stap voor stap dat zijn bodemgezondheid aanzienlijk verbeterde. Tegelijkertijd steeg ook de productiviteit en winstgevendheid van zijn bedrijf.

5 principes voor een gezonde bodem

In zijn boek deelt Gabe Brown ook zijn vijf basisprincipes voor een gezonde bodem: minimale bodembewerking, maximale gewasdiversiteit, de bodem bedekt houden, levende wortels in de bodem behouden en vee integreren in het systeem. Deze principes kunnen elke landbouwer inspireren om de bodemgezondheid te verbeteren én tegelijkertijd kosten te besparen. Op zijn eigen bedrijf zorgden deze regeneratieve landbouwpraktijken voor meer koolstofopslag in de bodem, een grotere biodiversiteit en een sterkere economische positie. Brown werd minder afhankelijk van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen, zag zijn opbrengsten stijgen en zijn bodem werd beter bestand tegen droogte en extreme weersomstandigheden. Hij benadrukt dat regeneratieve landbouw niet alleen gaat over een gezondere bodem, maar ook over het opbouwen van een duurzaam en veerkrachtig landbouwsysteem waar toekomstige generaties van kunnen profiteren.