Demodag: Proefopstelling (de)compactie van landbouwvelden in de Kempen

Datum

Thema

Bodem

Gebied

Lille ,
Antwerpen
Contactpersoon

Fleur van Lieshout
0477 33 44 62
fleur.van.lieshout
@boerennatuur.be

Wanneer?
Woensdag 11 september 2024
Doorlopend tussen 13u-16u

Waar?
Heerle 10,
2275 Lille

Toegang?
Gratis, graag inschrijven
via deze link

Landbouwpercelen in de Kempen vertonen vaak bodemcompactie of verdichting, wat kan leiden tot verminderde groei en dus lagere opbrengsten, maar ook tot wateroverlast, afspoeling en erosie. Een bijkomstig nadeel is een verminderde grondwateraanvulling, waardoor de waterbeschikbaarheid in droge periodes in gedrang komt.

Decompactie van een volledig veld is kostbaar en niet altijd haalbaar. Een oplossing kan zijn om op strategische locaties een klein deel van het veld als infiltratiezone in te richten. Om na te gaan hoe efficiënt zo’n ingreep zou zijn in het veld, werd een onderzoek opgezet om na te gaan via welke wegen en met welke volumes hemelwater zich verplaatst in compacte en gedecompacteerde situaties.

Benieuwd naar onze eerste bevindingen? Kom zeker langs op onze demonamiddag en ontdek hoe seizoenen en omstandigheden invloed hebben op de waterhuishouding in compacte en gedecompacteerde bodems!

De demo staat heel de namiddag doorlopend ter beschikking, de presentatie wordt meerdere malen gegeven. Toegang is gratis en vrijblijvend, inschrijven is wenselijk en kan via onderstaande link. Zo hebben we zicht op de opkomst.

Het onderzoek en de resultaten kaderen binnen het fwo-project Turquoise, WLS2.0 Bodem~Water en Blue Deal.